Mattak 2020
Ny partner i Mattak
November 2020.
Vi har fått en ny partner i MATTAK.
Vi har opplevd stor interesse for vårt konsept det siste året, og har derfor valgt å opprette MATTAK AS som eget firma. Det blir et datterselskap til Boasson AS med mesterkokk Christopher Haatuft som partner. Med hans spisskompetanse på kvalitet, smak og lokal matproduksjon føler vi oss klar til rulle ut konseptet i stor skala. MATTAK AS har ambisjoner om å påvirke positivt til en bærekraftig verden.
Personene i MATTAK AS vil være Sigurd L Boasson fra Boasson AS og Christopher Haatuft, som blant annet eier restaurantene Lysverket, Hoggorm og Damsgård i Bergen.
Setting av hvitløk
Oktober 2020.
Vi setter hvitløk.
I år setter vi hvitløk tett i tett i flere av vekstbedene. I noen av bedene planlegger vi for andre vester til våren, så her høster vi av hvitløken allerede i april/mai, mens den skal få stå å vokse seg stor og fin i andre bed. Ringblomstene lar vi stå og blomstre til de avblomstrer mens vi høster alt av reddiker og løk. Vi planlegger for vekstskifte i bedene, altså at vi forandrer hva som vokser hvor og rullerer dette hvert år. Poteter bør ikke stå på samme plass hvert år.
Høst og avling
September 2020.
Høsten er her og vi høster grønnsaker hver uke.
Vi har høstet fra mattaket gjennom nesten hele sesongen. Vi har valgt en variert planting, har plantet ut til ulik tid og samplantet flere sorter på taket. På denne måten kan vi høste litt av hver grønnsakssort kontinuerlig.
Nå som høsten er her blir det selvsagt større volum på enkelte sorter. For tiden høster vi grønnsaker som squash, rødbeter, bladbete, purreløk, løk, vårløk, gresskar mm hver eneste uke. Reddiker er en liten og kjapp grønnsak som egner seg best på vår og høst. Midt på sommeren er det ofte for varmt og vi opplever at den går i stokk. Nå på høsten får vi nydelig små crispy reddiker i vekstbedet vi høstet hvitløk fra tidligere i høst. Dermed får vi minst 2 -3 avlinger i hvert eneste vekstbed på taket. Vi planet også ut små salatplanter denne uken og håper på en siste avling av god salat før vi må gi oss for sesongen.
Flott avling
Juli 2020.
Vi høster godt fra taket. Nok til både eget bruk og smaksprøver til byens beste restauranter.
Urbant landbruk gir gode avlinger. Dyrking på tak har de beste forutsetninger, med maksimal soleksponering fra morgen til kveld. Vi plantet ut sekvensielt og har dermed kunne høste litt kontinuering denne sommeren. Den tette plantingen, samplanting av ulike typer vekster, overvintring av flerårig / to årlige planter, samt forkultivering av vekster i containeren har gitt oss tidlig avling. Så tidlig som i mars høstet vi overvintret purreløk og grønnkål ,mens vi i juni og juli har høstet av årets avling. Sommersquash, salater, vårløk, newzealandsk spinat, grønnkål, fennikel, gulerøtter og en rekke ulike spiselige blomster har vi høstet kontinuerlig. Spiselige blomster, både fra ett, to og flerårige planter gir en ekstra dimensjon til både salaten og middagsrettene https://www.instagram.com/p/CB8C_Y0giAq/?igshid=3hm4xpiwhdzu
Nå i slutten av juli har vi endelig høstet bondebønnene/hestebønner. Disse er enkle å dyrke. Vi har både sådd rett ut og plantet ut forkultiverte planter. Se mer om bondebønnene her https://www.frukt.no/ravarer/gronnsaker/erter-og-bonner/bondebonner/
Vi har bondebønner i flere vekstbed på taket og vi har en samplanting av bondebønner og poteter i vestbedet som kun er 30 cm dypt. Avlingen så langt viser at dette er tilstrekkelig med jordsmonn, når det er bygget opp slik vi har gjort det på. Se mer om oppbyggingen på taket her https://mattak.no/byggeprosess/
Samplantinger er fin måte å utnytte arealet på. Særlig synes vi at samplanting bondebønner/poteter fungerer utmerket. Dobbel avling på samme areal. Poten vokser under jorden, og potetriset gir ekstra støtte til de lengre bondebønnene. Artisjokkene våre gir også avling og er en delikatesse. Artisjokkplanten er flerårig, men er svært sårbar for harde vintre og behøver midt klima. Her i Bergen burde det gå bra, vi håper å overvintre flere av planene til neste år.
Befaringer og besøk
Juni 2020.
Befaringer, og mye hyggelig besøk på taket.
Vi får mye besøk på taket. Med strålende sol og godt med plass er alle koronatilpassinger ivaretatt. Utbyggere, rådgivere, arkitekter, landskapsarkitekter, gjødsels- og jordforbedringsprodusenter (økologisk selvsagt), kommunale etater, kontraktspartnere og nå også kokker ønsker å komme innom for å se og høre våre erfaringer med dyrking på tak. Vi synes det er superkjekt at så mange synes vårt MATTAK-prosjekt er spennende og inspirerende. Noe av bakgrunnen for at vi har etablert dette taket er nettopp for å høste egne erfaringer og dele disse.
Vi er nå godt inne i vår andre vekstsesong og så langt er vi veldig fornøyd med veksten. Det tar litt tid, gjerne en sesong, før jorden blir skikkelig god med masse mikroliv og bra forhold for nytteplanter. Også i år fortsetter vi med både jord-te, neslevann ( se bloggen fra 2019) og andre former for gjødsling av både jord og planter.
Vi har hatt spennende besøk av blant annet Bløme og Tangro.
Bløme er fra Voss og produserer gjødsel fra ekskret fra deres larveproduksjon. Se mer på https://www.larveriet.no/blome . Vi har allerede testet ut Bløme i containeren (veksthuset) og prøver nå ut i litt større skala på hele taket.
Tangro sine spennende Alginure produkter prøver vi også ut. Produkter laget av naturlig tang. Se mer på https://www.tangro.no/
Sommeren er her
Juni 2020.
Varme, sol og gode vekstvilkår er på plass. Det vokser og gror på taket.
Vi lagde to avdelinger i hver ende av kåltunnellen. Her plantet vi ut grønnkål, squash, artisjokk i den ene enden og fennikel, gresskar og artisjokk i den andre enden. Disse plantene har virkelig fått et forsprang. Både fordi det er lunere og varmere under fiberduken men også fordi de ble plantet ut 2-3 uker før resten.
Kålplantene trives godt i tunnelen og foreløpig ser det ut til at vi ikke har fått et eneste skadedyr inn under fiberduken.
Vi har allerede høstet litt av ruccolaen fra i fjor, krydder og grønnkålblomster som vi har levert til Lysverket resturant som en smaksprøve. Utover i juni og juli skal det høstes mye mer, og salatene er straks klar for å bli høstet.
I containeren vokser tomater, agurk og chili og danner snart en jungel. På dyrkebordet er vi i gang med å drive frem nye salatplanter som skal plantes ut som småplanter før ferien.
Utplanting på mattak
Mai 2020.
Etter en kaldt og våt vår har vi nå endelig plantet ut på taket.
Vi har plantet ut småplanter fra containeren nå i mai. Vi har hatt noe vekstskifte fra i fjor, der vi altså rullerer litt på hvilke vekster som skal hvor. Vi har samlet urtene i de lave dykrebedene, plantet ut salat i den minste tunnelen og kålplanter i den største. Hvitløken vi satt i høst i bedet der vi tester ut forskjellen med og uten biokull har hatt fint vekst, men som flere av grønnsakene mangler de litt varme for å bli frodige.
Vi har blant annet plantet ut rødbeter, grønnkål / rødkål, fennikel, squash, løk, gresskar, spinat og ulike typer kålplanter som knutekål, brokkoli og en rekke ulike typer salater. Vi prøver oss også med artisjokker i år. Dyrkekassen vi har utviklet til mindre tak og balkonger, har vi nå satt ut på flere tak, terrasser og balkonger i Bergen. Her kommer det flere bilder etter hvert og en liten filmsnutt ligger her.
Utplanting og drivhuset
Mai 2020.
Vi har plantet ut de første plantene på taket. I drivhuset bugner det av frodige utplantingsplanter.
Selv om mai har startet med kalde netter har vi forsiktig startet med å plante ut på taket. I april satt vi poteter og plantet ut bondebønner. Nå har vi fortsatt med å plante ut bønner. Kålplantene kommer på plass like etter 17 mai.
Inne i drivhuset har vi plantet tomater, agurk, chili og paprika. Disse skal stå inne i drivhuset hele vekstsesongen, i vekstbedet vi har laget langs den ene veggen. Ellers bugner det med småplanter som alle snart er klar for utplanting.
Snart vekstsesong og utplanting
April 2020.
Vekstsesongen nærmer seg for fullt, og vi er så smått kommet i gang med utplanting. Vi har satt noe poteter og plantet ut bondebønner.
Vi er så smått kommet i gang med sesongen på MatTaket. Vi har satt to typer poteter, en sein og en tidlig. Potetene er satt i et 30 cm høyt vekstbed ytterst på taket. Her har vi også samplantet med bondebønner som vi har forkultivert i drivhuset. I tillegg har vi sådd bondebønner i samme vekstbed. Nytt av året er bier. De er nå flyttet inn på taket vi bygde over kontainerne. To kuber med totalt opp mot 100.000 bier til sommeren. VI har også utviklet en plantekasse med bunn. Denne er fylt opp med vår lettjord og drenssystem i bunn. På siden av denne kassen har vi plantet jordbær. Jordbærplantene er flyttet fra vekstbedene på taket. Nå håper vi på en frodig og fin «jordbærvegg» denne sommeren!
Forkultivering
Mars 2020.
Forkultivering av egne planter i drivhuset gir oss enda mer bærekraftig mat på vårt MatTak. Småplanter dyrket frem fra frø skal også brukes på andre tak, og i grøntanlegg der vi har drift og skjøtsel.
Nå som vi har fått drivhuset på plass er vi tidlig i gang med å dyrke frem egne småplanter til vårt MatTak. Vi forkultiverer en rekke vekster som skal plantes ut som småplanter på taket vårt, og på andre tak vi drifter og samarbeider med.
I drivhuset som nå er ferdig bygget har vi god kapasitet til å dyrke frem småplanter. Vi sådde en god del i februar, og nå i mars skal vi så enda flere sorter. Vi har allerede priklet/plantet om artisjokkplantene.
Så langt har vi sådd knutekål, rosenkål, gul løk, vårløk, purre, bondebønner, fennikel, stangselleri, sellerirot og ikke minst grønnkål. Vi har også sådd noe krydder, rosmarin og estragon. Inne i drivhuset skal vi ha tomater, paprika og chilli. Disse er også fra frø, og vil bli plantet over i vekstbedet så snart de er i god vekst.
Drivhus på taket
Februar 2020.
I 2020 skal vi drifte Mattaket fra forkultivering og utplanting til innhøsting. Samtidig skal vi fortsette å utvikle dyrkningen på tak. Først ut er en ombygget container.
For å komme tidligere i gang med vekstsesongen på taket har vi bygget om en container til et drivhus. Her skal vi drive frem småplanter til oss selv og kunder. I tillegg skal vi dyrke en del vekster som tomat, agurk og chili som liker det litt varmere enn det normalt er på et tak en vanlig vestlandssommer. Noen varmekjære urter blir det sikkert også plass til.
Mattaket vårt er bygget seks meter over bakken på taket av en garasje. Ved siden av dette står det rekke av containere som Boasson AS benytter til lagring. Når vi nå i vinter fikk en container til overs, fant vi ut at det å bygge den om til drivhus ville være en super måte å gjenbruke den på. Sirkulærøkonomi i praksis.
Det første vi gjorde var å sage av taket og en vegg. Deretter heiste vi containeren på plass på taket. Vi bygget et enkelt reisverk av tre for montering av et to-lags veksthusglass som nytt tak og vegg. Inni containeren har vi laget en benk i solid treverk langs glassveggen og en arbeidsbenk med vask i enden. Vi har benyttet bærekraftig kjerneved av furu som trematerial. På benken langs glasset har vi laget to aluminiumskar som småplantene skal stå oppi når vi driver dem frem. Hvert av aluminiumskarene har et utløp som føres ut av containeren og ned i en tank. På denne måten kan vi gjenbruke vannet til vanning. Langs den andre langsiden har vi laget et større vekstbed i aluminium. Det er her vi skal dyrke tomatene, agurken og chilien. Vi er straks i gang med å produsere småplantene.