Mattak 2021

 

Høsting tidlig vår

April 2021.

Høsting av jordskokk, purre og grønnkål seint på vinteren – grytidlig vår.

Jordskokk, grønnkål, purre og enkelte rotvekster som pastinakk og sellerirot er utmerkete vekster å la overvintre. Grønnkålen får dessuten en søtere smak etter noen frostnetter. Plantene tåler godt vinteren, både på taket og i hagen. På våren starter veksten igjen, og lar man plantene stå vil de til slutt gå i stokk (får blomster). Blomstene er både dekorative og spiselige. De danner etter hvert frø, som kan høstes og brukes til nye planter året etter. Jordskokken overvintrer også svært godt og lagres best i jorden den vokser i. Har du jordskokk på taket eller i hagen kan du høste akkurat når du har behov for det. Purren høstet vi det meste av i høst men lot enkelte overvintre. Skal det ha noen stor effekt på veksten, burde de kanskje fått vokse litt lengre ut i april. I drivhuscontaineren har vi også hatt en hvitløksflette hengene til tørk fra i høst og nå gav vi også bort noen hvitløk herfra til https://www.sottogsalt.no/ som fikk med seg en smaksprøve av overvintrende grønnsaker fra taket vårt.

Sesongstart på taket

Mars 2021.

Såing på taket og livet i containeren.

For å forlenge sesongen i begge ender på taket, har vi flere små tuneller over dyrkebedene våre. I salattunellen har vi nå sådd ut istappreddiker og vanlige reddiker. Under et lag av halm, og lunt under duken på tunellen, håper vi på en liten avling her midt i mai. Vi regner med at de er høstemodne samtidig som vi planter ut salaten.

I containeren er det god vekst og vi har pottet om chili, papira og artisjokk. Vi potter om minst mulig, men for planter som behøver lang veksttid optimaliserer vi, slik at vi får avling av planter som egentlig hører hjemme lengre syd. VI venter i spenning på om artisjokkplanene på taket har klart overvintringen og kommer tilbake i år. Om ikke, har vi nå nye i bakhånd som enten kan komme på taket her, eller ut på nye tak.

Forkultivering

Mars 2021.

Forberedelser til våren.

Mens vinteren enda lusker rundt forbereder vi oss på en ny sesong. Det er en rekke vekster som behøver lang tid fra såing til høsting. Disse gir vi en kickstart ved å forkultivere de innendørs – altså så inne før vi planter ut. Forkultivering bidrar også til at vi korter ned selve veksttiden ute på taket. Slik kan vi få flere avlinger i løpet av sesongen. Nå tidlig i mars har vi sådd flere typer beter og kål. Særlig grønnkål ettersom vi har denne overalt på taket og som utplantingsplante, som et supplement til sommerblomster. Løk, purre og artisjokk er også kommet i jorden allerede. Litt seinere, i overgangen mars / april, kjører vi på med enda flere sorter, som bladbeter/mangold, litt krydder, vekstene som skal i Yunnanbedet, gresskar, squash og spinat. Når det spirer og plantene kommer opp og danner blader, starter vi med å tilføre næring. Vi blander det gjerne ut i vanningsvannet og vi bruker både flytene økologisk gjødsel, utblandet HønePøne og Bløme.

I høst satt vi hvitløk i flere av dyrkningsbedene. Flesteparten av disse skal høstes nå på våren og leveres til byens beste restauranter når de åpner opp igjen etter påske. Hvitløksspirer trylles frem til en delikatesse hos de gode kokkene og vi får utnyttet den gode dyrkbare jorden vår til det fulle. Spirene konkurrerer ikke om plassen med andre vekster. Disse settes seint på høsten og høstes inn tidlig på våren når vi planter ut og sår nye vekster.

Ny sesong

Februar 2021.

Vårt MATTAK på Kokstad videreutvikles både som visningstak og som en lab for uttesting.

Vi har to gode sesonger bak oss og vi har nå fått mye informasjon om hva som fungerer godt å dyrke på tak og hva som fungerer mindre godt. I år skal vi fortsette utviklingen og testingen. Vi forsetter med vekstskiftet, at vi rullerer hva som skal vokse hvor. Ny kåltunell opprettes på motsatt side av taket, nå i dyrkingsbedene som er 30 cm høye. Vi lager noen temabed, skal forsøke noen nye vekster som norsk gammelt korn og fortsette å satse på det vi vet fungerer.

I år prøver vi for første gang flere typer gresskar, pepperrot, havre og rug, nye urter og i vårt temabed «Yunnan» skal vi ha planter som skal høstes og brukes i matretter fra det sørlige Kina.

Kontakt oss

Mattak AS

Kokstadveien 31 C, 5257 Kokstad

TLF: 913 21 218

Org nr: 926 018 809

Design og utvikling av Destillert Reklame