Mattak 2021
Høst
Oktober 2021.
For en fantastisk sesong!
2021 sesongen har vært den beste hittil på MATTAK Kokstad. Vi har høstet grønnsaker, salater og blomster fra taket frem til nå. Enda er det mer igjen. Vi har også fått svære avlinger fra containeren (veksthuset) med både chili og tomat.
Nå nærmer det seg absolutt slutten av vekstsesongen og vi klargjør oss til en vinter – og snart en ny sesong med forkultivering i containeren. Vi har flere nye sorter som vi tenker å teste ut i 2022.
Høst
September 2021.
Vi høster hver uke, har masse besøk og lager mat på taket.
En fin og varm høst har gitt supre vektsvilkår på taket. Det høstes fremdeles hver eneste uke, store fulle kasser med masse ferske fine grønnsaker og salat.
Vi har også i år masse besøk som ønsker å lære mer om dyrking i byen på tak, urbant landbruk og mulighetene gode grønne tak gir for god grønn byutvikling.
Det Bogner
August 2021.
Den beste tiden – det bogner over.
Vi elsker august. Da bogner det over av grønnsaker på taket. Alt fra spiselige blomster til bønner, spinater, beter, bondebønner, poteter, salater og kål.
I år har kokkene og servitørene til Lysverket, Damsgård og Huggorm fått boltre seg fritt på taket og høstet det de liker å ta med seg til kjøkkenet.
Avling
Juni 2021.
Fantastisk vekst og god avling.
Nå i juni har vi virkelig hatt strålende vekst på taket. Sommervarme, mye lys og godt etablerte dyrkebed gir store avlinger. Vi tilfører lagt mindre jordforbedring i år enn forrige sesong nå som mikrolivet virkelig har tatt seg opp. En overgjødsling med blodmel og Bløme nå i juni, ellers klarer grønnsakene seg med grunngjødslingen fra i våres.
Det høstes massevis av grønnsaker nå som går rett til byens restauranter.
Høsting
Juni 2021.
Sommertemperaturer, besøk på taket og høsting av grønt.
Etter en kald vår kom varmen og grønnsakene vokser godt. Vi har et variert utvalg som gjør at vi kan høste fra taket fra tidlig til seint i sesongen. Også i år har vi mye besøk på taket. Utbyggere, byplanlegger, arkitekter og landskapsarkitekter kommer for å se på vårt konsept. Noen også for å få seg en prøvesmak av råvarene.
I år tester vi også ut hvordan det er å dyrke korn på taket. Havre fra muho.no/havra
Utplanting
Mai 2021.
Utplanting av småplanter, såing på taket og høsting av hvitløksspirer.
Nå etter 17 mai har vi plantet ut, og sådd, i nesten alle dyrkebedene på taket. Vi har høstet alt av spirer og allerede høstet første avling av rabarbra og reddiker. De robuste plantene som grønnkål har allerede etablert seg godt. Nå er både fennikel, løk, salt, aspargessalt, ulike spiselige blomster, poteter, bønner, og beter kommer i jorden på taket. Vi har i tillegg sådd både pak choy og mangold. Aspargesene er kommet godt opp og jordbærene er begynt å blomstre. Vi gleder oss til sommeren!
Hvitløksspirer
Tidlig i mai 2021.
Høsting av hvitløksspirer.
Vi satt massevis av hvitløk i dyrkebedene i høst. Nå høster vi hvitløksspirer som går rett til byens beste restauranter for å ende opp som små kortreiste delikatesser. I tillegg har vi høstet resten av de overvintrete grønnsakene som pastinakk, jordskokk og grønnkål.
I containeren forkultiverer vi småplanter og gelder oss til å kunne starte utplantingen medio mai.
Høsting tidlig vår
April 2021.
Høsting av jordskokk, purre og grønnkål seint på vinteren – grytidlig vår.
Jordskokk, grønnkål, purre og enkelte rotvekster som pastinakk og sellerirot er utmerkete vekster å la overvintre. Grønnkålen får dessuten en søtere smak etter noen frostnetter. Plantene tåler godt vinteren, både på taket og i hagen. På våren starter veksten igjen, og lar man plantene stå vil de til slutt gå i stokk (får blomster). Blomstene er både dekorative og spiselige. De danner etter hvert frø, som kan høstes og brukes til nye planter året etter. Jordskokken overvintrer også svært godt og lagres best i jorden den vokser i. Har du jordskokk på taket eller i hagen kan du høste akkurat når du har behov for det. Purren høstet vi det meste av i høst men lot enkelte overvintre. Skal det ha noen stor effekt på veksten, burde de kanskje fått vokse litt lengre ut i april. I drivhuscontaineren har vi også hatt en hvitløksflette hengene til tørk fra i høst og nå gav vi også bort noen hvitløk herfra til https://www.sottogsalt.no/ som fikk med seg en smaksprøve av overvintrende grønnsaker fra taket vårt.
Sesongstart på taket
Mars 2021.
Såing på taket og livet i containeren.
For å forlenge sesongen i begge ender på taket, har vi flere små tuneller over dyrkebedene våre. I salattunellen har vi nå sådd ut istappreddiker og vanlige reddiker. Under et lag av halm, og lunt under duken på tunellen, håper vi på en liten avling her midt i mai. Vi regner med at de er høstemodne samtidig som vi planter ut salaten.
I containeren er det god vekst og vi har pottet om chili, papira og artisjokk. Vi potter om minst mulig, men for planter som behøver lang veksttid optimaliserer vi, slik at vi får avling av planter som egentlig hører hjemme lengre syd. VI venter i spenning på om artisjokkplanene på taket har klart overvintringen og kommer tilbake i år. Om ikke, har vi nå nye i bakhånd som enten kan komme på taket her, eller ut på nye tak.
Forkultivering
Mars 2021.
Forberedelser til våren.
Mens vinteren enda lusker rundt forbereder vi oss på en ny sesong. Det er en rekke vekster som behøver lang tid fra såing til høsting. Disse gir vi en kickstart ved å forkultivere de innendørs – altså så inne før vi planter ut. Forkultivering bidrar også til at vi korter ned selve veksttiden ute på taket. Slik kan vi få flere avlinger i løpet av sesongen. Nå tidlig i mars har vi sådd flere typer beter og kål. Særlig grønnkål ettersom vi har denne overalt på taket og som utplantingsplante, som et supplement til sommerblomster. Løk, purre og artisjokk er også kommet i jorden allerede. Litt seinere, i overgangen mars / april, kjører vi på med enda flere sorter, som bladbeter/mangold, litt krydder, vekstene som skal i Yunnanbedet, gresskar, squash og spinat. Når det spirer og plantene kommer opp og danner blader, starter vi med å tilføre næring. Vi blander det gjerne ut i vanningsvannet og vi bruker både flytene økologisk gjødsel, utblandet HønePøne og Bløme.
I høst satt vi hvitløk i flere av dyrkningsbedene. Flesteparten av disse skal høstes nå på våren og leveres til byens beste restauranter når de åpner opp igjen etter påske. Hvitløksspirer trylles frem til en delikatesse hos de gode kokkene og vi får utnyttet den gode dyrkbare jorden vår til det fulle. Spirene konkurrerer ikke om plassen med andre vekster. Disse settes seint på høsten og høstes inn tidlig på våren når vi planter ut og sår nye vekster.
Ny sesong
Februar 2021.
Vårt MATTAK på Kokstad videreutvikles både som visningstak og som en lab for uttesting.
Vi har to gode sesonger bak oss og vi har nå fått mye informasjon om hva som fungerer godt å dyrke på tak og hva som fungerer mindre godt. I år skal vi fortsette utviklingen og testingen. Vi forsetter med vekstskiftet, at vi rullerer hva som skal vokse hvor. Ny kåltunell opprettes på motsatt side av taket, nå i dyrkingsbedene som er 30 cm høye. Vi lager noen temabed, skal forsøke noen nye vekster som norsk gammelt korn og fortsette å satse på det vi vet fungerer.
I år prøver vi for første gang flere typer gresskar, pepperrot, havre og rug, nye urter og i vårt temabed «Yunnan» skal vi ha planter som skal høstes og brukes i matretter fra det sørlige Kina.