Kartlegging av biologisk mangfold på grønne tak

MATTAK går vitenskapelig til verks for å kartlegge insektlivet på vårt naturtak på Buen. Innimellom stopper vi opp og undersøker om våre påstander faktisk stemmer. Er det faktisk slik at våre løsninger bidrar til økt biologisk mangfold og yrende liv på taket?

Kartlegging
Gjennom sommeren 2024 utføres det en vitenskapelig kartlegging av insektlivet på Buen på vegne av Bara Eiendom. Gjennom foto og en forskjellige fangstmetoder, samler vi data om småkryp som skal artsbestemmes av insektforskerne på Miljøfaglig Utredning. Feltarbeidet vil foregå ut september og en ordentlig telling og identifisering av arter vil bli klar utpå vinteren.

Vi utfører denne kartlegginger for å se hvilke arter som finnes i dette område. Det er viktig for oss å få mer kunnskap om sammenhenger i naturen og kvantifisering av leveområder. Fra før, finnes det relativt lite informasjon om arter og artsvariasjon på grønne tak, så dette blir spennende forskning som gir oss ny kunnskap om denne type leveområder.

Grønne naturtak av denne typen er nybrottsarbeid. Informasjonen vi får fra denne kartleggingen, kan derfor gi oss en pekepinn på hva vi har gjort riktig og eventuelt hva vi kan gjøre annerledes for å bedre tilrettelegge for småkryp i urbane økosystemer.

En av flere fallfeller som lurer innimellom vegetasjon på taket. Som navnet tilsier, vil småkryp som beveger seg rundt på bakken falle ned og bli fanget i den nedsenkede beholderen.

Nye leveområder
Grønne tak som dette kan være et utfordrende leveområde av flere grunner. For det første er det høyt over bakken, slik at det som finnes av småkryp som kan trives vil ha utfordringer med å finne fram. For det andre er det relativt avskåret fra andre grøntområder og temmelig vindutsatt, noe som er utfordrende for insekter med vinger som navigerer etter synet eller hopper fra blomst til blomst under matauket.

Dette er også et relativt nytt leveområde, slik at vi forventer ikke det artsmangfoldet vi finner på steder med mange gamle trær og vekster. Det blir derfor spennende å følge med utviklingen av artssammensetningen i årene framover.

Selv om de ikke er like karismatiske som bier og sommerfugler, er fluer fortsatt en av våre viktigste pollinatorer. Her sitter en flue i en jordbærblomst.

Hva rører seg på taket?
Hittil har vi funnet flere arter vevkjærringer, edderkopper, fluer, mygg, humler og andre bier, møll, nattsvermere og dagsommerfugler, samt snegler og meitmark. Det er vanskelig å gi et eksakt overslag på antall arter foreløpig, men vi kan allerede nå slå fast at det er et rikt og variert liv på taket.

Ikke alle er klar over dette, men i Norge har vi 35 forskjellige humlearter. Vi har observert flere av disse på taket, deriblant det vi tror er en helsvart hagehumle. Humlene ser ut til å like seg godt på taket på grunn av blåbærlyng, vierbusker og erteblomster slik som kløver og tiriltunge. Det er artig å se at såpass mange av dem har finner veien opp til disse plantene 6. etasjer over bakkenivå.

Å fotografere insekter er ikke alltid like lett. Her har kameraet skiftet fokuset bort fra humlen i bevegelse og over på den flotte, gule tiriltungen i bakgrunnen.