MATTAK PÅ FENDEREN

Fenderen blir det siste store kontorbygget sentralt i Solheimsviken. Her har MATTAK laget et konsept for en ny grønn og bugnende takhage med naturtak kombinert med solceller, gode sosiale soner og dyrking av mat.

For GC Rieber Eiendom, en av Bergens største eiendomsutviklere, har det vært vesentlig at dette kontorbygget kan bygges så miljøriktig som mulig, med lavest mulig klimaavtrykk, der alle tilgjengelige flater tas i bruk.

Takhagen på Fenderen vil bli et godt sted å oppholde seg for byggets leietakere. Her kan lunsjen nytes på solfylte dager. Den varierte vegetasjonen og den helhetlige formgivningen vil gjøre dette til et interessant sted å besøke, flere ganger, til alle årstider. Fra vårens tidlige spiring i dyrkebedene, til vårblomstringen av frukttrærne, sommerens kraftige vekst og høsting av grønnsaker, frukt og bær utover sesongen. Vegetasjonene og naturtakene vil utvikle seg organisk, og de artene som trives optimalt vil etablere seg best. Ny natur i byen, rett og slett.

Vårt helhetlige konsept der vi ivaretar bærekraftperspektivet til klima, natur, mat og folk, har vært styrende for vårt design. Slik kan vi skape et økosystem på taket. Regnvann inngår sirkulært i økosystemet. En god del av overvannet forbrukes på taket. Vannet lagres i systemoppbyggingen vår, og tas opp av jord og planter. Noe fordamper, noe forblir i grønnsakene, frukten og bærene, mens noe ledes ned fra taket. Systemoppbyggingen vår fordrøyer overskytende overvann, og slik er det grønne taket med på hindre flomtopper, og forsinke belastningen på det kommunale ledningsnettet.

Som vanlig har vi med oss landskapsarkitektene i Holo & Holo AS på utviklingen og prosjekteringen av våre prosjekter.