KRONELANDSKAP PÅ SØLVBERGET

Med arkitektkontoret Helen & Hard og vår faste samarbeidspartner Holo & Holo ble vi prekvalifisert i hard konkurranse til å lage et forslag for takhage på det ikoniske biblioteksbygget Sølvberget i Stavanger.

Vi er stolte av å presentere vårt nyeste bidrag til en grønnere by, utviklet i samarbeid med de anerkjente arkitektene hos Helen & Hard og våre samarbeidspartnere Holo & Holo. «Kronelandskap» er ikke bare en takhage, men også «kronen» på bygget. Et ikonisk landskap som forvandler Sølvberget biblioteksbygg til et pulserende samlingspunkt for kultur, natur og samfunn.

Ikke bare estetisk tiltalende, men også funksjonell og nyskapende. Konseptet forener takhagen, kaféen og kulturrommet, og skaper et sammenhengende og inspirerende miljø. Med fokus på fjernvirkning, bystruktur og utsikt, tilbyr «Kronelandskap» en følelse av total integrasjon med omgivelsene.

Forskjellige opplevelsessoner knyttes sammen gjennom en skulpturelt utformet gangsti. Mens du går langs stien, får du en helhetlig oversikt, og avstikkere fra hovedstien leder deg inn i opplevelsessonene og oppfordrer brukeren til å utforske omgivelsene.

Mens du går langs stiene som knytter sammen ulike opplevelsessoner, vil du oppleve varierte utsikter som skifter fra fjord og fjell til by og kjøkkenhage. Opplevelsessonene inviterer deg til å utforske nærmere og nyte naturen i all sin prakt gjennom alle årstider.

Bærekraft er kjernen i vårt design, med tanke på klima, natur, mat og samfunn. Vi har implementert regnvannshåndtering, stedegen vegetasjon og økologiske prinsipper gjennom hele prosessen.

Kjøkkenhagen gir avlinger til byggets kokker og trekonstruksjonene er fra bærekraftig skogbruk. Hele anlegget er utformet med tanke på muligheter for demontering og gjenbruk.

Takhagen tilbyr et trygt og inspirerende sted for familier å tilbringe tid sammen. Barn kan utforske naturhagen, lære om planter og insekter, og leke i de grønne omgivelsene eller nyte kafeens goder.

Paviljongen i «Kronelandskap» er ikke bare en arkitektonisk bragd, men også et allsidig rom for kulturelle arrangementer. Med kaffebar, sitteplasser, scene og fleksible møbleringsmuligheter, gir paviljongen et beskyttet område både utendørs og innendørs. Det er et sted hvor folk kan møtes, nyte kultur, og finne ro i vakre omgivelser.

Med god universell tilpassing av dekker og dimensjoner er parken like godt egnet for barnevogn som rullestol. Som en utendørs læringsarena kan elever delta i aktiviteter knyttet til natur, økologi og matproduksjon. Noe som fremmer miljøbevissthet og gir praktiske læringsmuligheter.

Hagen og det åpne bygget kan være vertskap for ulike arrangementer, inkludert workshops, konserter, utstillinger og kulturelle forestillinger. Dette gir et fellesområde for samfunnsengasjement og kulturelle opplevelser.

Selv om vi ikke vant konkurransen, er vi overbevist om at vårt helhetlige design og naturbaserte konsept vil appellere til den rette oppdragsgiveren. «Kronelandskap på Sølvberget» er ikke bare en takhage; det er en levende opplevelse som bringer naturen inn i hjertet av byen.

Stien utgjør en del av en helhetlig trestruktur som inkluderer paviljongen, ulike skjermede og delvis overdekkede uteområder, møblering og installasjoner for både læring og lek.

Paviljongen, med sin kafé, sitteplasser og scene, beskytter mot nord-vest-vinden, og danner en helhetlig grønn hage på taket av Sølvberget.